IPA – Vakbonden stappen op – Wat nu?

20.01.2021

De Vakbonden stapten op

De IPA-Onderhandelingen zijn pas gestart en de vakbonden stapten gisteren reeds uit dit overleg.  Het is de 1ste maal dat dit zo snel gebeurt.  Onderhandelen over een loonstijging van maximaal 0.4% voor iedereen die werkt, is onaanvaardbaar. 
De vakbonden willen een indicatieve (richtinggevende) loonnorm én een ferme verhoging van de allerlaagste lonen.  
Hiermee komt het dossier op de tafel van de regering.

Wat verwachten wij van de regering ?

  1. De mogelijkheid van vrije onderhandelingen.  Als er al een loonnorm moet komen, dan mag deze niet verplicht zijn maar wel richtinggevend.  Enkel zo kunnen werknemers die werken in goed draaiende bedrijven en die blijven doorwerken tijdens de crisis, beloond worden.  Dit noodzaakt een wijziging van de wet van 1996 inzake de loonnorm.  Het is aan de regering om deze wet te veranderen want de wet zegt vandaag dat de loonnorm verplicht is in plaats van richtinggevend.
  2. Een andere berekeningswijze van de loonnorm.  Een norm van 0.4% klopt niet met de realiteit.  Zo houden de huidige berekeningen geen rekening met de miljarden loonsubsidies die bedrijven ontvangen & is het % gebaseerd op het uitzonderlijk jaar 2020.  Als de berekening gebeurt op het “normale” jaar 2019 dan komt men aan een percentage van 1.3%. 
  3. De oprichting van een solidariteitsfonds dat gefinancierd wordt door alle sectoren en bedrijven.  Met dit geld kan dan een 1ste stap gezet worden in de verhoging van die allerlaagste lonen.  Het ABVV berekende dat een bijdrage van 0.25% op alle lonen, een bedrag oplevert van 300 miljoen €.  Dit volstaat om de allerlaagste lonen met €1 te doen stijgen.

Wat kunnen wij ondertussen doen ?

Het is nu afwachten hoe de regering zal reageren op deze 3 bovenstaande vragen.  Het is nu al duidelijk dat – met de liberalen in de regering – het niet evident is dat de werkers krijgen wat ze vragen…

Miranda & Thierry zullen harde taal blijven spreken.  Dit zal helaas niet volstaan om de regering en de werkgevers te doen boegeren.  Daarom is het belangrijk om op de werkvloer het IPA ter sprake te brengen.  Verkondig luid dat het een schande is, die 0.4%.   

Horval  is ervan overtuigd dat actievoeren op termijn onvermijdbaar is.  De te voeren strategie wordt dinsdag op het federaal bureau van het ABVV verder besproken.  Dit wordt ook samen besproken met het ACV en het ACLVB.  Meer hierover later dus.